Država redovno izvršava sve svoje obaveze

Bez autora
Jun 24 2012

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da ne postoji bilo koji osnov da se iznose stavovi da Srbiji prete bankrot ili kriza javnog duga i da Vlada redovno izvršava sve obaveze, što će nastaviti da čini i u narednom periodu.To odnosi na plate, penzije, socijalna davanja, transfere ostalim nivoima vlasti, kao i na ostale obaveze, uključujući i nedavnu isplatu rate stare devizne štednje vredne više od 200 miliona evra.

Država redovno izvršava sve svoje obavezeMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da ne postoji bilo koji osnov da se iznose stavovi da Srbiji prete bankrot ili kriza javnog duga i da Vlada redovno izvršava sve obaveze, što će nastaviti da čini i u narednom periodu.

U saopštenju se navodi da se to odnosi na plate, penzije, socijalna davanja, transfere ostalim nivoima vlasti, kao i na ostale obaveze, uključujući i nedavnu isplatu rate stare devizne štednje vredne više od 200 miliona evra.

Resorno ministarstvo navodi da je ekonomska situacija u zemlji ozbiljna i uslovljena ekonomskom krizom u Evropi, zbog čega je revidiran rast BDP-a u ovoj godini sa 1,5 na 0,5 odsto.

Međutim, ne postoji bilo koji osnov da se iznose stavovi da Srbiji prete bankrot ili kriza javnog duga, pošto je poznato da Srbija pripada niže zaduženim zemljama Evrope, kojoj je u toku krize povećan i potvrđen kreditni rejting, ističe se u saopštenju.

Pri tome je, kako se navodi, neophodno da i nova vlada nastavi sa odgovornom ekonomskom politikom, sprovede konsolidaciju budžetskog deficita i nastavi saradnju sa MMF-om jer samo na taj način Srbija može odgovoriti ekonomskim izazovima koje nosi period pred nama i stvoriti uslove za povećanje životnog standarda građana.

Stoga je važno i da se nova vlada formira u što kraćem roku, s obzirom na to da postojeća u tehničkom kapacitetu nije u mogućnosti da donosi odluke i sprovodi programe od značaja za ekonomski oporavak zemlje, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik